Skip to main content

Sparkpark bidrar til mindre parkeringskaos

– Ingen skal tvinges til å sitte hjemme. Smartbyene må være inkluderende for alle. Det er Sparkpark sin visjon. 

Det sier Igor Pancevski CEO og co-founder av Sparkpark, og forteller om en irritasjon de fleste har opplevd, nemlig å snuble i en henslengt sparkesykkel på fortauet.  

 

Fakta:

Etablert: 2020 

Medlem av Nordic Edge siden: 2023

Visjon: Smartbyen skal være inkluderende for alle, mikromobilitet skal gi økt frihet, ikke mindre mobilitet.  

Hva: Mobilitetsteknologi

Hovedkontor: Oslo

Sparkpark enkelt forklart:

Hver eneste kjøretur ender med en parkering. Sparkpark leverer en parkeringsløsning basert på Bluetooth-teknologi. Alle by- og el-sparkesykler har innebygd Bluetooth. Sparkpark sitt verktøy kobler seg på en allerede integrert funksjon og gir parkering med centimeterpresisjon. Sparkpark er en “missing link” mellom byene og operatørene.  

 

– For de fleste av oss er det ikke verre enn å gå rundt, men sitter du i rullestol eller har nedsatt syn, er dette helt reelle utfordringer som hindrer dem i hverdagen, sier Igor og fortsetter: 

– Økt mobilitet for noen betyr mindre mobilitet for andre, og sånn kan det ikke være. 

Ideen til Sparkpark kom gatelangs på en kafé i Oslo. En solfylt dag i pandemiåret 2020 satt Igor sammen med en tidligere samarbeidspartner, Thomas, og så ut på alle sparkesyklene som lå strødd utover.  

– Egentlig skulle jeg møte Thomas for å slå opp med han i et annet samarbeid vi hadde jobbet med sammen, men vi ble sittende å prate frustrert om disse el-sparkesyklene som lå i veien på gaten, sier Igor og fortsetter: 

– Og i stedet for å vente på at noen kom til å fikse dette problemet tenkte vi at vi like greit kunne fikse det selv! 

Og slik ble Sparkpark til. Et planlagt brudd ble til et nytt gründereventyr. Nå har de utviklet en Bluetooth-basert løsning som sørger for centimeterpresis parkering av el-sparkesykler, bysykler, eller andre futuristiske transportmidler som enda ikke er oppfunnet. 

Etter tre år med grundig arbeid fant de veien inn i Nordic Edge. De var klare for å fortelle verden om løsningen sin, og ikke minst få nye, strategiske bekjentskaper. 

– Som Nordens ledende Smartby-nettverk er Sparkpark på rett plass hos oss, sier Torill Steinback Hoel, forretningsutvikler i Nordic Edge, og fortsetter: 

– Kjernen i klyngefellesskapet er at vi kan jobbe helhetlig med alle selskapene om felles mål. Det er litt som å pusle – du blir ikke ferdig med puslespillet uten de rette brikkene.  

kart sparkpark

Bilde: Skjermbilde av Sparkpark sin løsning.

Parkering en viktig del av puslespillet 

Mikromobilitet vil det bli mer og mer av i årene som kommer. Det gir enkle transportløsninger til flere, samtidig som det reduserer utslipp og bilbruk. Likevel er det noen helt åpenbare utfordringer som må løses for at dette skal ha sin naturlige plass. 

– Parkering er en stor utfordring som har en enkel løsning. Men hvis ikke utfordringen tas på alvor, kan man stå i fare for å miste tilbudet. Det har allerede skjedd i for eksempel Madrid og Praha.  

Byene, med sine innbyggeransvar, må møte frustrasjonen som oppstår knyttet til feil bruk og feilparkering. Uten gode løsninger og reguleringer vil frustrasjonen vokse seg større enn glede over tilbudet.  

– Se for deg at for hver 77ende meter du går, så møter du på en feilparkert el-sparkesykkel som står i veien. Det er fem ganger på 500 meter. For friske mennesker er det ikke vanskelig å gå rundt, men for personer i rullestoler eller blinde er det helt reelle utfordringer som hindrer dem i hverdagen. 

Det er allerede flere byer som har et pilotprosjekt med Sparkpark for å løse parkeringsfloken. Helsinki i Finland, Denver i USA, Bari i Italia og Dublin i Irland har nå pilotprosjekter med SparkPark.  

– Alle er enige i at mikromobilitet hører hjemme i byene, og at løsninger for smart parkering er en del av bildet. Vi har godt samarbeid med flere byer, og EIT Urban Mobility, den største mobilitetshuben i EU, har investert i Sparkpark, avslutter Igor.  

Spark park_Parkering, madrid

Bilde: Parkerte sparkesykler i Madrid som var en av Sparkparks første pilot-byer. 

Kobler oss på de riktige folka 

– Den nettverksbyggingen vi får med Nordic Edge er veldig viktig for oss, sier Igor.  

Han trekker både frem mulighetene som oppstår i et klyngefelleskap mellom andre selskaper, og mulighetene man får av å bli introdusert til ulike investorer. 

– Og ikke minst å kunne delta på større arrangementer og messer i et felleskap er verdifullt. Det gir en økt kredibilitet og tyngde å være under en felles paraply. 

Det at Nordic Edge reiser som et nordisk fellesskap til ulike byer i Europa er helt sentralt for et selskap som Sparkpark som ønsker seg nettopp smarte, europeiske byer som kunder.  

– Det blir en døråpner i seg selv å reise i fellesskap, for det er enklere å si til noen “jeg er i byen uansett, kan vi møtes?”, enn å sende mail og be om et møte i et annet land og sende signal om at du reiser kun for å møte dem. Det senker terskelen når man uansett er der og det føles mindre forpliktende å si ja til et møte.  

Igor trekker frem “How to Enter” som et av tilbudene som er sentrale for Sparkpark og sier at de utnytter reisene i fellesskap godt. Det gir merverdi utover selve arrangementene mener Igor, fordi du enklere kommer i kontakt med folk. 

– Vi har eksempelvis hatt flere møter med sentral byråkrat innenfor samferdsel i Madrid etter at vi traff dem og fikk ha en uforpliktende samtale. Det ville tatt oss lang tid å få til det samme hvis vi ikke hadde vært der med Nordic Edge.  

– Det er nettopp denne døråpneren vi ønsker å være for medlemmene våre, sier Torill. Det kan være vanskelig å måle verdien av nettverk i tall, men vi vet at vi har koblet mer enn 300 selskaper med ulike investorer. Det har ikke bare en stor effekt for selskapene, det har og betydelig effekt på klimaavtrykket og innovasjon.  

Tre kjappe med Igor:

Hvis du hadde møtt deg selv før du tok valget om å bli gründer, hva hadde du sagt til deg selv?

Jeg er nok en seriegründer, så jeg har jo blitt god på dette gjennom årene, sier Igor og smiler, men: jeg ville nok sagt at det er enklere å starte opp et selskap i et etablert marked. Det stikk motsatte av det vi gjør med SparkPark. I tillegg til å starte selskapet og lansere en løsning må vi og skape vårt eget marked gjennom å overbevise andre om at det finnes.  

En god sammenligning for oss er parkeringsløsninger for biler. Da ideen kom om at det skulle driftes av selskaper som kunne ta betalt var det motvilje til å begynne med. Nå er det en enorm business i å drifte parkeringsselskap! 

 

Hva er den største utfordringen som gründer/start-up?

For min del har det vært flere oppturer enn nedturer, for vi har vært heldige å motta støtte fra Innovasjon Norge, Forskningsrådet og flere. Men en utfordring er å overbevise investorer. De ser tall, vi ser sosial impact. Det trengs mer overbevisning til mot dem enn det gjør mot for eksempel det offentlige, som også ser sosial impact.  

 

Hva er den største fordelen av å være medlem hos Nordic Edge?

Definitivt nettverket og dørene som åpnes i fellesskap, og merverdien det gir. 

 

Bli medlem

Bli en del av smartbyklyngen og få tilgang til nettverk, kompetanse og arrangementer. Som medlem i klyngen får du en partner som er opptatt av at ditt selskap skal lykkes. 

Banner_smartcity

Kontakt

torill

Torill Steinback Hoel

Business Developer
+47 900 99 349

Tags:

Arena pro