Fra gaffateip og lim til presisjonslandbruk
– Selv om du kun har 2 prosent ugress på jordet må du fortsatt spraye 100 prosent, sier Ingve Berntsen oppgitt.
Han er selv bonde og sikter til måten landbruket håndterer ugress på. For å kvitte seg med det må de også sprøyte de friske delene av jordet med store mengder ugressmiddel fordi det ikke har vært en effektiv måte å kun håndtere kun ugresset på.
Frem til nå.
Fakta:
Etablert: 2011
Medlem av Nordic Edge siden: 2023
Visjon: levere teknologi som gir et biologisk bærekraftig landbruk
Hva: Agriteknologi
Hovedkontor: Sandnes
Senteco enkelt forklart:
Senteco vil levere presisjonsteknologi som gjør det enkelt å fjerne ugress i landbruket på en brukervennlig og presis måte. Du sparer tid g penger samtidig som du sparer naturen og landbruket for et overforbruk av sprøytemidler. Målet er å levere teknologi som er enkel for bøndene å bruke, og som vil gi et biologisk bærekraftig og landbruk.
I en garasje på Nærbø gjorde Jacob og Ingve Berntsen og Bjørn Fuglestad testforsøk med teknologien de snart skal ha ut i markedet. Med gaffateip og lim bygde de sine første prototyper for å vise investorene at denne teknologien er mulig å utvikle.
Presisjonslandbruk er fremtiden, og en helt nødvendig utvikling for å utnytte mest mulig av mat- og landbruksjorda på en mest mulig bærekraftig måte.
– Nordic Edge ble tipset via en felles bekjent om at det fantes en gjeng fra Jæren som skulle være med å revolusjonere landbruket. Det var selvfølgelig en perfekt match for vår Agritech-klynge! Det sier Gunnar Crawford, leder for Agritech-klyngen hos Nordic Edge.
Senteco var en god match for Nordic Edge, og Nordic Edge en god match for Senteco. Siden 2023 har de vært medlem og en del av et voksende klyngefellesskap. Nordic Edge opprettet Agritech-klyngen i 2023 fordi vi ville samle et voksende, men fragmentert Agritech-miljø i Norge. Klyngesamarbeidet gjør det enklere å løse utfordringer på tvers, og ikke minst jobbe sammen for felles mål.
– Den største fordelen med å være med i det felleskapet er kunnskaps- og erfaringsutvekslingen som skjer på tvers, og ikke minst investornettverket som Nordic Edge kan koble medlemmene på, sier Ingve, og fortsetter:
– Også samsvarer vår visjon med Nordic Edge sin visjon. Det var viktig for oss at vi jobber mot samme mål!
Sammen om felles mål
– Det som er bra med å være i et klyngefellesskap er at vi opplever at alle vil oppnå det samme og at det skjer noe på feltet. Vi gir hverandre en kredibilitet og tyngde ved å vise at dette området er noe som er under stor utvikling, og at det kan oppstå nye muligheter og teknologi i nettopp samarbeidet, sier Jacob Berntsen.
Matsikkerhet og beredskap har fått et oppsving i folks bevissthet på grunn av den geopolitiske situasjonen de siste årene. Det gjør det desto viktigere å jobbe i klyngefellesskap slik at det fører til faktiske endringer og innovasjon i landbruket.
Noe av utfordringen knyttet til innovasjon er å ha oversikt over alle mulighetene som eksisterer til enhver tid. Dette gapet tetter vi med å samle selskapene, akademia, investorer og kommuner.
– Rollen vår som koblingsboks er å finne de riktige rommene for medlemmene våre gjennom de ulike fasene. Det kan være å ta de med på relevante møteplasser, eller være en sparringspartner når det trengs, sier Jack Davies, forretningsutvikler i Nordic Edge.
Et av de rommene, er EDIH Oceanopolis, et EU-prosjekt som skal hjelpe små- og mellomstore bedrifter med digitalisering. Her er Senteco involvert, og med EDIH får de tilgang på blant annet “24-timers mentoring”. Det gjør det enkelt å bistå i utviklingen fra dag-til-dag og være tett på, og løfter Sentecos digitale kompetanse i vekstfasen.
– Vi har benyttet oss av dette og andre ting. Det at Nordic Edge har en Agritech-klynge og er tilknyttet EU-prosjekter gjør at det blir enklere for oss å holde en oversikt over alt som skjer og hvem vi burde snakke med, og hva vi burde være med på, forteller Jacob.
– Mentortjenesten er kort oppsummert en 24-timers forretningsanalyse, som er et tilbud gjennom EDIH-prosjektet. Senteco har en utfordring eller et problem som må løses, og vi hjelper dem med å finne ut hvor de er nå, og hva som skal til for å komme videre, forteller Jack.
Illustrasjonsbilde
Sprøytemidler i grunnvann
– Vi er på vei full fart mot en økologisk katastrofe globalt. I Norge som i mange andre land må vi øke matproduksjonen og samtidig ta vare på naturen rundt oss. Senteco vil øke gressproduksjonen og på sikt utvikle teknologi som leder landbruket i en biologisk, bærekraftig retning, forklarer Ingve.
Visjonen er relativt enkel: utvikle og selge teknologi som gjør at landbruket drives mer effektivt og med minst mulig sprøytemidler. Det vil ikke bare øke produksjonen, det vil og styrke økologien og biologien rundt landbruket. Rester fra sprøytemidlene er skadelig for naturen – og mest sannsynlig for oss.
– Du finner rester av sprøytemidler i grunnvann og elver, og noen steder er det gjort funn av at kjemikaliekonsentrasjonene i grunnvannet er så stort at det alene kunne blitt brukt som sprøytemiddel igjen, forteller Ingve, og fortsetter:
– Og på toppen av dette: overforbruket av sprøytemidler gjør at du samtidig mister mye nytteplanter i samme slengen. Dette har store konsekvenser for pollinering for eksempel.
Det er ikke vanskelig å merke at Senteco har en stor “sense of urgency”. Norge er et av landene i verden som skårer lavet på andel matjord sett opp mot areal og innbyggertall. I Norge er det 2,7 prosent som er landbruksareal, og av disse arealene er det kun litt over 1 prosent som kan brukes produsere matkorn.
Samtidig har det den siste tiden blitt en økt bevissthet rundt matjord og beredskap. Det gir et mulighetsrom.
– Når vi snakker om selvproduksjon og beredskap må vi i alle fall klare å utnytte det landbruket vi har mest mulig effektivt. Det er akkurat den utfordringen Senteco svarer til, sier Jacob.
Et stort og voksende behov
– I Norge stiller vi strenge krav til areal. Du må ha høyest mulig nyttegrad i landbruket. Derfor er det så viktig å kvitte seg med ugresset, sier Jacob.
Alle vet hvor vanskelig det er. Har løvetannen først slått rot i hagen er den vanskelig å bli kvitt, og selv om du er kvitt den for en sesong, betyr det ikke at den ikke dukker opp neste år.
Med andre ord: ugress er noe som kontinuerlig må bekjempes i landbruket. Behovet for presisjonsteknologi er stort – og ikke minst nødvendig.
– Ideen kom for 14 år siden når jeg traff Ingve og fortalte om et trackingssystem jeg hadde jobbet med for de “oransje ballene” på studiene. Da fulgte han opp med at han gjerne skulle hatt et system for å tracke ugresset sitt. Og vipps var ideen satt, fortsetter Jacob.
14 år og noen ruller med gaffateip senere har de kommet seg langt på vei fra garasjen til testing i skikkelige omgivelser, med finansiering fra Innovasjon Norge, Skattefunn og en “engleinvestor”. Nå opplever de at etterspørselen etter innovasjon i landbruket øker, og at etterspørselen etter løsningene vokser.
– Den ultimate visjonen er jo å ha et landbruk helt fritt for kjemikalier. Det er et globalt problem at vi bruker så store mengder sprøytemidler, så vår løsning er ikke nødvendig bare i Norge. Presisjonslandbruk er nødvedig på en global skala, sier Ingve.

EDIH Oceaonapolis
Er et europeisk initiativ som skal hjelpe små og mellomstore bedrifter med å mestre nye, digitale forretningsmodeller, verktøy og kompetanse som løfter dem inn i en digitalisert og bærekraftig fremtid. Målet er å sørge for at din bedrift mestrer overgangen og bruk av digitale verktøy som leverer resultater for selskapet.
Kontakt

Jack Davis
Business Developer, Agritech
+47 408 45 968
jack@nordicedge.org

Lisbeth Kjøpstad Sørgård
Project Manager EDIH
+47 922 15 153
lisbeth.sorgard@nordicedge.org
Tags:
Agritech Cluster