Kakadu: Fra en “Snap” fra kjøkkenbordet, til Innoasis
01.01.2001
– Gründere finner gjerne løsninger på egenopplevde utfordringer, sånn var det for oss også, sier Hege Fiskaa, gründer og daglig leder i Kakadu, som har vært medlem hos Nordic Edge helt siden selskapet akkurat hadde forlatt støpeskjeen.
Faktaboks
- Etablert: 2019 av Hege Fiskå og Ingvild Frøy Prestårhus
- Visjon: Forhindre digitalt utenforskap
- Hva: Digitalt softwareselskap
- Hovedkontor: Stavanger
- Medlem siden: 2019
- Ansatte: 5
- Samarbeidspartnere: BankID, Schibsted, Kolumbus m.fl.
“Alle” har opplevd hvordan det er å være familiens IT-ekspert i familiemiddagene. Å henge med i de digitale svingene i en digitalisert verden er ikke lett. I Norge vet vi at 11 prosent over 16 år har lave digitale ferdigheter. Det er ikke bare-bare å henge med – uansett alder. Kakadu leverer løsninger for nettopp dette.
Hege og Ingvild visste at det å starte noe eget krever sitt. De var eksempelvis klare på at de ønsket et profesjonelt, arbeidende styre fra dag én.
– Vi sendte en snap til Trygve (leder for smartbyklyngen hos Nordic Edge) fra kjøkkenbordet da vi hadde bestemt oss for at vi skulle satse, fordi vi tenkte at det var lurt med hjelp til å rigge oss skikkelig fra starten, og sånn ble det!
Nordic Edge var et naturlig sted for det Kakadu ville.
-Vi hjelper oppstartsbedrifter med å gå fra idé til marked ved å tilby veiledning, nettverk og tilgang på finansiering, sier Trygve Meyer, som leder smartbyklyngen i Nordic Edge.
Nordic Edge har vært tett på Kakadu gjennom ulike faser siden oppstarten i 2020 – både som kontornabo og med Kakadu som en del av smartbyklyngen.
Omgi deg med folk som vil deg vel
– Det viktigste for oss har vært at Nordic Edge åpner de rette dørene. Du blir en del av et nettverk og får være på møteplasser med de rette folkene til rett tid, sier Hege og utdyper:
– Du omgir deg rett og slett med folk som vil deg vel, det er det viktigste.
Døråpneren er en sentral rolle for medlemmene i Nordic Edge. Klyngesamarbeid gir kompetanse- og erfaringsutveksling samtidig som det gir et bredt og utvidet nettverk. Som gründer er det mange baller i luften samtidig, og da er det greit å ha noen som kan koble deg med de rette folka, eller delta på de viktige møteplassene.
– Nordic Edge fungerer som en døråpner, med unik oversikt over muligheter og aktører i innovasjonsøkosystemet. Dette gir oppstartsbedrifter et kraftig løft i riktig retning, sier Trygve.
Kakadu har som klyngemedlem benyttet seg av flere av Nordic Edge sine muligheter i smartbyklyngen, med arrangementer som Nordic Fund Day og en del innovasjonsprosjekter. Ikke minst så har kontorplassene på Innoasis vært viktig.
– Å sitte i et kontorfellesskap med folk som er i samme båt som deg er veldig verdifullt. Det er enkelt å dele erfaringer på tvers, og det føles veldig transparent og trygt.
– Med kontorplass på Innoasis er vi og veldig tett på arrangementene som er her på huset og de mulighetene det gir.
Digihjelp og digidatt
– Navnet ja, det får jeg så mange spørsmål om! Utroper Hege.
Etter en tilfeldig tur i en fuglepark, der Hege ble stående å lese om “Kakaduene” – fugler som driver med nokså smart problemløsning - falt brikkene på plass, og navnet Kakadu ble til.
– Det skulle ikke knyttes noe stigma rundt selskapsnavnet, og vi var klare på at det ikke skulle hete noe med seniorhjelp, digihjelp eller digidatt. Det måtte være nøytralt og catchy. Så begynte vi å leke med ordspill som “ka kan du”, og plutselig var navnet der.
Siden 2020 har Kakadu bygd seg opp gjennom flere innovasjonsprosjekter, deriblant gjennom et større innsiktsarbeid for Helsedirektoratet i starten. Kolumbus ble med på reisen tidlig, og var den aller første kunden som deltok på bruker-og prototypetesting i prosjektet med Helsedirektoratet, som Nordic Edge var med å fasilitere.
– Vi visste at det var et behov for løsningene våre, det var jo derfor vi startet i det hele tatt, sier Hege.
Behovet ble ekstra tydelig under pandemien da alle over natten skulle over på digitale møteplasser med kolleger så vel som med fastlegen, og de fysiske rommene ble begrenset. Plutselig befant alle seg i en enda mer digitalisert boble, noe som selvfølgelig bydde på problemer for mange.
– Det er jo særlig blant seniorer behovet var-, og er størst. Men vi vet at majoriteten av befolkningen har noen digitale kompetansehull, uavhengig av alder. Rotårsakene er komplekse, men ofte handler det folks kompetanse, erfaring, motivasjon og tid, og teknisk vanskelig språk som hovedbarrierer.
Et evigvarende behov
– Vi har laget noe som ikke eksisterte fra før, og vi lever i en tid der det stadig skjer digital utvikling. Det gjør at det vil fortsette å være behov for digitale veiledere, i takt med at digitaliseringsgraden øker, sier Hege.
Kakadu er rettet inn mot det norske markedet, og har flere store kunder som Kolumbus, Sparebank 1, og ikke minst Bank-ID.
– Samarbeidet og innovasjonsprosjektet med BankID er nok det største og viktigste partnerskapet vi har hatt, sier Hege, og fortsetter:
– Det treffer rett i kjernen av hva vi driver med, og hvilke problemer vi ønsker å løse!
Hjemmemarkedet er sterkt, men visjonen strekker seg utenfor Norges landegrenser. På sikt ønsker Kakadu å levere de samme løsningene i Norden og Europa.
– I Norden er kompetansehullene ganske like, men ser du til Tyskland for eksempel er landskapet noe helt annet. I Europa henger de ganske langt bak oss på digitalisering, men vi vet jo at det kommer til å endre seg, og da skal vi være klare.
Løsningene til Kakadu er skalerbare, og ambisjonen er klar: når den digitaliseringen skyter fart i Europa er Kakadu klare til å ta markedsandelene.
Bli medlem
Bli en del av smartbyklyngen og få tilgang til nettverk, kompetanse og arrangementer. Som medlem i klyngen får du en partner som er opptatt av at ditt selskap skal lykkes.

Vil du vite mer?

Trygve Meyer
Head of Smart City Cluster
+47 959 37 837
trygve@nordicedge.org
Tags:
Arena pro