Autonome og utslippsfrie vannbusser er svaret på mange byers transportutfordringer. Nå gir Innovasjon Norge prosjektstøtte på 5,5 mill. til Norges fremste eksperter på området for å skape det som kan bli Norges neste eksporteventyr. Industrien og klynger får nå mulighet til å samarbeide om å utvikle fremtidens vannbusser gjennom prosjektet ZAWAS (zero-emission autonomous water Shuttles). 

Norsk industri i ny kappe

Verden urbaniseres i stor fart, utslippene skyter i været og det er et tydelig behov for nyskapende og utslippsfrie transportmetoder. I mange byer verden over vil autonome og utslippsfrie vannbusser være en foretrukket løsning.

Utviklingen av utslippsfrie og automatiserte/autonome løsninger for mobilitet pågår med stor kraft både i Norge og utenlands. Utviklingen gir norske aktører en betydelig og unik mulighet til næringsutvikling og internasjonal eksport. Nå har Norges fremste eksperter på feltet fått støtte fra Innovasjon Norge på NOK 5,5 mill. for å samarbeide om å skape det som kan bli Norges neste eksporteventyr.

– Norge har et godt utgangspunkt, med sterke kunnskaps- og teknologimiljøer og en verdensledende maritim næring. Samarbeid er også et norsk konkurransefortrinn. ZAWAS er et eksempel på samling av krefter for å stå sterkere sammen i internasjonal konkurranse. Vi har tidligere sett hvor effektivt denne type klyngesamarbeid og klynge-til-klynge-samarbeid er, og ser på initiativet som et viktig bidrag til å skape fremtidige verdier, arbeidsplasser og eksportinntekter, sier Håkon Haugli, administrerende direktør i Innovasjon Norge.

Selskaper går sammen om å utvikle ny norsk eksportnæring

To av aktørene som er partnere i prosjektet er Erik Dyrkoren, CEO i Zeabuz og Ketil Solvik-Olsen, CEO i Hydrolift Smart City Ferries. Selskapene som utvikler ulike avanserte teknologiske løsninger for fremtidens vannbusser ser store fordeler av at norske eksperter nå samler seg om å løse felles utfordringer knyttet til autonome vannbusser.

– Konkurransen internasjonalt er sylskarp, og det er store komplekse oppgaver som skal løses. Dersom vi skal nå frem internasjonalt må vi i et lite land som Norge stå sammen om å utvikle morgendagens vannbusser. Dersom vi lykkes vil vi legge til rette for arbeidsplasser ved norske verft og utstyrsleverandører i hele Norge, forteller Dyrkoren.

Skjær i sjøen krever tett samarbeid med myndighetene

Foruten utvikling av tekniske løsninger krever autonome utslippsfrie vannbusser et annet juridisk regelverk, fysiske infrastrukturtilpasninger og løsninger tilpasset offentlige innkjøpsordninger. Med andre ord er det nok av skjær i sjøen.

– Å utvikle fremtidens vannbusser krever selvsagt en innsats fra næringen – men ikke minst må en samarbeide tett med myndighetene. Heldigvis er Sjøfartsdirektoratet og Kystverket på ballen og har bedt næringslivet om å melde inn forslag til løsninger. Autonome nullutslippsløsninger krever et helt annet regelverk enn i dag, og det er fint at vi i ZAWAS-prosjektet kan koordinere dialogen med relevante myndigheter, sier Ketil Solvik-Olsen.

Unikt Klynge til klynge samarbeid

Innovasjonsklyngen SAMS Norway er formell prosjekteier av prosjektet, på vegne av aktørene. Gjennom prosjektet ZAWAS ønsker bedriftene å involvere hele verdikjeden relatert til vannbusser.

– Vi gleder oss stort over å kunne sjøsette dette prosjektet sammen med industrien og våre gode samarbeidspartnere i Nordic Edge Smart City Innovation Cluster og NCE Maritime Cleantech, sier Torun Degnes, daglig leder i SAMS Norway. Støtten fra Innovasjon Norge er avgjørende for at et slikt felles løft kan gjennomføres i et unikt klynge til klynge samarbeid understreker hun.

Les artikkelen i Teknisk ukeblad her

Fakta om ZAWAS (Zero-emission Automated/autonomous WAter Shuttles)

Gjennom ZAWAS prosjektet ønsker bedriftene å involvere hele verdikjeden relatert til vannbusser, inkludert brukerne, bestillere av transporttjenester, operatører, transportører, båtprodusenter, leverandører til maritim industri, leverandører av autonome systemer, myndigheter, etater, klasseselskaper, forskningsmiljøer og akademia. Prosjektet skal være et felles nasjonalt løft for at Norge skal ta en ledende rolle i utvikling og utrulling av effektive og miljøvennlige vannbusser, med gevinster både for tjenesteleverandører, produsenter og samfunnet som helhet.

Samarbeidsprosjektet er finansiert av Innovasjon Norge.

Innovasjonsklyngene: 

SAMS Norway – Den norske næringsklyngen innenfor autonome, bærekraftige mobilitetssystemer.

NCE Maritime CleanTech – En verdensledende klynge for rene maritime løsninger.

Nordic Edge Smart City Innovation Cluster – jobber i nært samarbeid med private selskaper, kommuner og byadministrasjoner for å fremme løsninger for smartere byer og lokalsamfunn.

 

Øvrige partnere i prosjektet:

Hydrolift Smart City Ferries – tilbyr smarte og bærekraftige massetransittløsninger for å lindre trengsel gjennom effektiv bruk av underutnyttede vannveier.

Zeabuz – utvikler viktige teknologier og løsninger som vil muliggjøre en ny generasjon av fleksible, tilpasningsdyktige, bevegelige og skalerbare vannbårne mobilitetsløsninger, som binder sammen lokalsamfunn over og langs vannveiene.

Massterly – Massterly er verdens første selskap som er opprettet for å drive autonome skip.

ZEM – Med over 15 års erfaring med litiumionbatterier, gir ZEM en kunnskapsdrevet tilnærming til å tilby batteriløsninger til den maritime sektoren.

Maritime Robotics – utvikler produkter for fremtiden. Vi tror at fremtiden for maritim virksomhet er ubemannet, og at innovasjon innen automatisering vil føre til industristandarder og kontinuerlig utvide operasjonelle muligheter.

Blueday – leverer energieffektive og fornybare energiprodukter, -systemer og -tjenester som øker kundenes produktivitet mens de reduserer miljøpåvirkningen.

Brødrene Aa – Brødrene Aa er verdensledende innen konstruksjon av hurtigferger laget av karbonfiberkompositter.

Westcon – ledende totalleverandørene av trygge, effektive og innovative løsninger, tjenester og produkter innen offshore, energi og maritim industri.

Advokatfirmaet Simonsen Vogt Wiig – er et forretningsjuridisk advokatfirma med kontor i de største byene i Norge samt Singapore.