Sammen tar vi tak i sentrale utfordringer i landbruket, som energieffektivitet, jordhelse og klimaendringer, med mål om å finne løsninger som skaper verdi og forenkler bondens hverdag.
Vi jobber sammen!
Det siste året har vi samlet innspill fra fremtidsbøndene og omformet de til utfordringer og muligheter for agritech-selskaper. Under høstens samling kunne vi endelig presentere nye spennende løsninger tilbake. For å sikre god inspirasjon fra start, fikk vi vertskapet ved prosjektleder Linda Renate Johnsen, til å presentere fremtiden og ambisjonene for Øksnevad Vgs.
Nordic Edge, ved prosjektleder presenterte så sine funn, før selskapene fra Agritech nettverket delte noe av det nye som rører seg.
Vi fikk høre følgende:
– Kjell Ivar Ueland fra Røysland Gård og selskapet presenterte blant annet biogass, vannkraft, solceller og smarte systemer for lokal energiproduksjon, for sikker selvforsyning og effektiv gårdsdrift.
– Svein Arild Frøshaug fra selskapet Agdir presenterte plattformen Agdir Farm for kontroll på dokumentasjon, rapportering, plantetilgjengelig vann og bl.a. bruken av satellittbilder for prognose.
– Trond Gjermund Haugen fra selskapet Serigstad presenterte sin nye lessevogn med slagjernteknologi som nå er ute i test i en såkalt nullserie.
Store og små brikker
Presentasjonene representerte en stor bredde og viser at det det ikke finnes en løsning eller en plattform, men mange store og små brikker som bonden selv må sette sammen. Presentasjonene ga mange gode diskusjoner og innspill:
Bøndene deltok aktivt i diskusjonen om disse og andre av fremtidens teknologier. Fremtidsbøndene ønsker å være involvert i testing av nye løsninger. Helst så tidlig som mulig. Det ble også poengtert at det må etableres forutsigbare rammer for trygg testing for å redusere økonomisk risiko. Prosjektleder Gunnar Crawford forteller at etableringen av såkalte Living Labs og testarenaer, med gode avtaleverk som sikrer læring, eierskap og økonomi, kan hjelpe.
Ungt engasjement må til
Engasjementet til bøndene vil også legge press på politikerne. Det ble diskutert at subsidier og bedre rammevilkår for energiproduksjon er avgjørende for en grønnere og mer bærekraftig næring. Og at anerkjennelsen av bonden som en sentral del av Norges selvforsvar står sentralt.
Interessen for avlings- og fôrløsninger er stor. Behovet for nøyaktige målinger, økt automatisering og datadeling og -sikkerhet er tydelig. Dette åpner for gode samarbeidsmuligheter innen Agritech-nettverket, hvor flere aktører allerede arbeider med disse temaene.
Det ble poengtert at for at Fremtidsbonden skal lykkes, og for å sikre en levedyktig fremtid for landbruket, må yngre generasjoner engasjeres. Disse og andre innspill tas nå med i videre arbeid!