Er byene våre virkelig klare til å oppnå nullutslipp innen 2030, eller drømmer vi bare? Med kun 5,5 år igjen er alvoret ekte, men er planene konkrete? På vårt arrangement under Arendalsuka med dette temaet som bakteppe pakket Øystein Berge, Samfunnsøkonom i Norconsult ingenting inn da han sa: Teknologioptimismen gjør politikerne late.
«Hvis vi ikke handler på den informasjonen vi har i dag vil heller ikke ny informasjon hjelpe oss. Vi kommer ikke utenom en mye strengere politikk mot bilistene. Vi mangler ikke data og teknologi. Utfordringen er å handle på den kunnskapen vi har» forklarte Øystein Berge
I diskusjonen var Seniorrådgiver mobilitet i Opinion AS, Ole Brauteset tydelig på at utviklingen går for tregt. Målt mot reisevanetall fra 2019 er det den positive utviklingen vi trenger for svak. Her må en adferdsendring til meddelte leder i forretningsutvikling & innovasjon Astrid Hvattum fra Geodata AS, og CEO i Siemens, Nils Klippenberg mener at det må mer gulrot og mindre pisk til.
Hva mente så de som sitter og styrer i to av norges største byer, henholdsvis Stavanger og Trondheim? Ordfører i Stavanger, Sissel Knutsen Hegdal var klar på at de må bli flinkere til å vise en sammenheng mellom sakene i bystyret og effekten mot det overordnede klimamålet vi skal nå. Og Kristian Dahlberg Hauge, Byrådsleder i Trondheim mente at om dette kun hadde handlet om å nå nullvekstmålet hadde vi fått det til, men slik er det ikke. For tøffe tiltak for fort vil generere motkrefter, var hans ståsted.
Spørsmålet om de er villige til å gå til valg på upopulære tiltak som kreves for å nå målene blir stående ubesvart… Vi vet at veien til nullutslipp er bratt, men vår forpliktelse må være urokkelig. Derfor vil vi i Nordic Edge fortsette å legge til rette for samarbeid mellom ledere innen byutvikling og innovative mobilitetsløsninger.
Oslo, Stavanger og Trondheim har blitt valgt ut av EU-kommisjonen til å delta i samfunnsoppdraget “Klimanøytrale og smarte byer,” som er en del av EUs forsknings- og innovasjonsprogram. I Norge har Kommunal- og distriktsdepartementet det overordnede ansvaret for oppfølgingen, mens Forskningsrådet og Innovasjon Norge fungerer som nasjonale kontaktpunkt. Design og arkitektur Norge (DOGA) utvikler en nasjonal plattform med fokus på innovasjon og kunnskapsdeling.
Nordic Edge, som allerede spiller en sentral rolle som brobygger mellom akademia, offentlig sektor og næringsliv, ønsker å styrke sin posisjon i dette arbeidet.
Vi deltok også i DOGA´s rundbordsamtale om dialogverktøy for grønne industrietableringer, hvor vi satte retning for det videre arbeidet med fase 2, det praktiske verktøyet som skal lanseres i 2025. Det er en naturlig kobling her til eksisterende prosjektet og programmer som NEB-STAR og DOGA´s Gnist, som er tett knyttet til NEB-verdiene som omhandler bærekraft, estitikk og inkludering. Nordic Edge heier fram å anvende denne type verktøy i alle næringsetableringer, og ser frem til å jobbe tett på DOGA med dette.
Da så Arendalsuka nærmet seg slutten stilte Gunnar på vegne av Agritech følgende store spørsmål: Hvem våger å investere i fremtiden for jordbruk og klimaløsninger? Og hvordan skal vi klare å kombinere økonomisk vekst med bærekraftige løsninger? Investeringer i Innovative teknologier kan ikke bare ha en klimagevinst, men må også gi avkastning for investorene for å sikre videre og fremtidige investeringer. Dette var bakteppet for vår siste sesjon under Arendalsuka.
Her forklarte Senior Investment Manager Yvonne Silden Langlo, CFA fra Nysnø Klimainvesteringer, at det fortsatt er få investeringer i agri- og foodtech, men det kan gi en større oppside for de som tørr!
Da er det viktig at rammene også er på plass for de selskapene som det skal investeres i. Her mener CEO Siv Kristiansen fra Day of Week at bøndene i dag er plassert for langt fra markedet. Vi må gi de verktøy som flytter de nærmere. Her kan klynger spille en nøkkelrolle mener CEO Fredrik Schmidt Fotland fra Wastech AS, som sier at støtten fra norske klynger kan muliggjøre en egen “fast lane” forbi konkurrentene.
Sjeføkonom Kyrre M. Knudsen fra SpareBank 1 SR-Bank, meddelte fra scenen i Arendal at flere innen landbruket har bedre likviditet nå enn tidligere men at kroneverdien gjør det utfordrende for bønder (kundene) å anskaffe nye klimavennlige løsninger! Samtidig var alle i panelet enige om at: “investeringer innen mat og landbruk er the next big thing”!
Så da har vi en stafettpinne å ta videre fra Arendalsuka, og for Klyngeleder i Agritech Gunnar Edwin Crawford og Funding Manager Emilie Christensen er dette bare starten. Nordic Edge skal samle alle som vil være med videre, og sammen skal vi jobbe for økt innovasjonskraft, økt investering i landbruksteknologi, og økt samarbeid på tvers av sektorene.