Et vitnesbyrd på at smart bruk av ny teknologi gjør hverdagen enklere for våre kommuner.

Smart Gjesdal

Gjesdal kommune har installert sensorer som måler temperatur og fuktighet i luft og bakke. Innsikten det gir om glatte veier har verdi, både for innbyggere, gjennomreisende og drifts- og vedlikeholdsavdelingen i kommunen. Driftsleder i Gjesdal kommune, Arild Volden forteller her om hvilke gevinst de nye sensorene har:

Endelig er sensoren som gir oss temperatur i luft og bakke her! Den gir oss veiens fuktighet med saltinnhold, og kan også telle antall biler som passerer. Den kan også gi oss et bilde av gjennomsnittshastigheten mellom sensorer i boligstrøk.

Vi har en bedre oversikt på hvor det kommer til å fryse, og vi kan dermed salte før det blir glatt. På den måten slipper vi å kjøre ut om natten, noe som vil spare ressurser og nattesøvn for oss som jobber i vakta.

Bilister som skal til Sirdal eller Sørlandet kan få varsel om temperatur og eventuelt glatt føre, og næringslivet kan få informasjon om hvor mange som handler i sentrum.

Kommunen bruker et program som heter Splunk for å holde oversikt over målingene fra luft-/bakketemperatur og fuktigheten i lufta. Sensorene har gitt mersmak og driftsleder håper at det på sikt kan komme flere sensorer som forenkler hverdagen ytterlige.

Takk til Gjesdal kommune for at vi får gjengi denne gladmeldingen.